I přes rekonstrukci Ruské ulice máme stále otevřeno každý všední den od 8:00 do 15:00
espresso Honduras, Abeja, honey
Kód: 75/100 75/250 Zvolte variantuSouvisející produkty
země: Kolumbie oblast: Huila odrůda: Castillo farmář: Hugo Beltran zpracování: Washed chuťový profil: perníček, jablka, rozinky, lískové oříšky
země: Indie oblast: Sunticoppa odrůda: S795 farmář: Hardoor zpracování: Washed chuťový profil: čokoláda, lískový ořech, med, pomeranč
země: Etiopie oblast: Guji, farma Shakisso odrůda: Heirloom farmář: Haile Gebre zpracování: CO2 decaffeinated chuťový profil: Květiny, sladké...
země: Kolumbie oblast: Bruselas, Huila, farma La Correa odrůda: Pink Bourbon farmář: Marisol Ñañez zpracování: Honey chuťový profil: sladké a šťavnaté...
země: Honduras oblast: Capucas odrůda: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas farmář: Cooperativa Cocafcal zpracování: Honey chuťový profil: tropické ovoce,...
země: Etiopie oblast: Yirgacheffe, Chelchele odrůda: Kurume, Wolisho farmář: Tibebu Roba zpracování: Natural chuťový profil: borůvkový džem, sušené švestky,...
země: Keňa oblast: Kirinyaga, Kiandu odrůda: SL28, SL34, Batian farmář: 750 drobných farmářů dodávajících do Kiandu zpracování: Washed chuťový profil: černý...
Detailní popis produktu
země: Honduras
oblast: Capucas
odrůda: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas
farmář: Cooperativa Cocafcal
zpracování: Honey
chuťový profil: tropické ovoce, pralinky, čoko dochuť
pražená zrnková káva
100% arabika
praženo s láskou v Jičíně
Káva z Hondurasu je vyvážená, s příjemnou sladkostí a střední až vyšší aciditou. Často nabízí chuťové tóny zralého ovoce, karamelu, kakaa nebo oříšků. Díky různorodým pěstitelským oblastem – od nížin po vysokohorské regiony – může mít velmi rozmanitý chuťový profil. Honduras dnes patří mezi nejvýznamnější producenty kvalitní výběrové kávy ve Střední Americe.
Tato káva pochází od rodin, které si diverzifikují příjmy – kromě pěstování kávy se věnují také včelařství a na svých farmách chovají včelstva.
Cílem družstva Capucas je aktivně podporovat produkci medu mezi svými členy – tedy mezi kávovými producenty a včelaři – a tím přispět k ekonomické stabilitě a odolnosti celých komunit. Zkušení včelaři mají přístup k novým a kvalitnějším úlům, zatímco začátečníci dostávají včelařské vybavení a odborné školení. Zvláštní důraz se klade na zapojení žen a mladých lidí, pro které může být včelaření novým zdrojem příjmu i způsobem, jak se aktivně podílet na rozvoji regionu.
A co samotná káva? Díky přítomnosti většího množství opylovačů – tedy právě včel – dochází k lepší opylenosti kávovníků i stínových stromů, jako jsou švestky, banánovníky, pepeto a guama. Výsledkem jsou vyšší výnosy, což je výhodou jak pro farmáře, tak pro nás – milovníky kvalitní kávy.
Zralé třešně ručně sklízí muži i ženy z komunity, následně je shromáždí u farmáře doma a poté dopraví do mokré zpracovatelské stanice družstva, kde probíhá promývání a sušení. Sušení probíhá ve slunečních sušičkách COCAFCAL, které využívají obnovitelnou energii.
Káva se suší 15 až 22 dní v závislosti na počasí – čím více slunečných dnů, tím rychleji sušení probíhá, při zamračeném počasí se proces zpomaluje. Během sušení se káva pravidelně promíchává, aby se zajistilo rovnoměrné sušení a předešlo se nežádoucí fermentaci.
