Nenašli jste na e-shopu, co hledáte? Zavolejte nám na +420 725 728 583.
omniroast Keňa, Kijani Kiboko AA, CO2 DECAF
Kód: 87/100 87/250 Zvolte variantuSouvisející produkty

země: Keňa oblast: Kirinyaga, Kiandu odrůda: SL28, SL34, Batian farmář: 750 drobných farmářů dodávajících do Kiandu zpracování: Washed chuťový profil: černý...

země: Honduras oblast: Capucas odrůda: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas farmář: Cooperativa Cocafcal zpracování: Honey chuťový profil: tropické ovoce,...

země: Rwanda oblast: Karongi, Gitesi odrůda: Red Bourbon farmář: Various delivering to Gitesi washing station zpracování: Washed chuťový profil: sušené peckovice,...

země: Rwanda oblast: Karongi, Gitesi odrůda: Red Bourbon farmář: Various delivering to Gitesi washing station zpracování: Washed chuťový profil: sušené peckovice,...

země: Tanzánie oblast: Mbeya - Sambewe odrůda: N 39, KP 423 farmář: Smallholder farmers grouped in AMCOS zpracování: Washed chuťový profil: Lesní plody, černý...

země: Keňa oblast: Kirinyaga, Kiandu odrůda: SL28, SL34, Batian farmář: 750 drobných farmářů dodávajících do Kiandu zpracování: Washed chuťový profil: černý...

země: Tanzánie oblast: Mbeya - Sambewe odrůda: N 39, KP 423 farmář: Smallholder farmers grouped in AMCOS zpracování: Washed chuťový profil: Lesní plody, černý...

země: Honduras oblast: Capucas odrůda: Catuai, Caturra, Icatu, Pacamara, Pacas farmář: Cooperativa Cocafcal zpracování: Honey chuťový profil: tropické ovoce,...

země: Kolumbie oblast: Bruselas, Huila, farma La Correa odrůda: Pink Bourbon farmář: Marisol Ñañez zpracování: Honey chuťový profil: sladké a šťavnaté...

země: Kolumbie oblast: El Eje Cafetero, Quindio, farma El Placer odrůda: Pink Bourbon farmář: Segundo Lasso, El Diviso zpracování: Natural chuťový profil: mango,...

země: Kolumbie oblast: El Eje Cafetero, Quindio, farma El Placer odrůda: Pink Bourbon farmář: Heiner Lasso, El Rubí zpracování: Washed chuťový profil: pomerančový...

země: Kolumbie oblast: El Eje Cafetero, Quindio, farma El Placer odrůda: Pink Bourbon farmář: Heiner Lasso, El Rubí zpracování: Washed chuťový profil: pomerančový...

země: Kolumbie oblast: El Eje Cafetero, Quindio, farma El Placer odrůda: Pink Bourbon farmář: Segundo Lasso, El Diviso zpracování: Natural chuťový profil: mango,...

země: Brazílie oblast: Carmo de Paranaíba, Capim Branco odrůda: Yellow Icatu, Red Catuai farmář: Ismael Jose de Andrade zpracování: Natural chuťový...

země: Kolumbie oblast: Bruselas, Huila, farma La Correa odrůda: Pink Bourbon farmář: Marisol Ñañez zpracování: Honey chuťový profil: sladké a šťavnaté...
Detailní popis produktu
země: Keňa
oblast: Nyeri & Tharaka Nithi
odrůda: SL28, SL34, Ruiru 11
farmář: Kahuro, Kiuu, and Kathinthiuku Factories
zpracování: Washed, CO2 decaffeinated
chuťový profil: Citrusová acidita, tmavé hrozny, černý rybíz a grapefruit
pražená zrnková káva, praženo jako omniroast - lze využít na espresso i na filtr
100% arabika
praženo s láskou v Jičíně
Keňa Kijani Kiboko je výjimečná káva, která představuje to nejlepší z afrických výběrových káv. Tento konkrétní lot pochází z centrální vysočiny Keni, oblasti, která je proslulá produkcí jedněch z nejlepších káv na světě. Název "Kijani Kiboko" je svahilského původu, kde "kijani" znamená "zelený" a "kiboko" je "hroch". Tento název evokuje sílu, vitalitu a přirozenost, které jsou s touto kávou spojené.
Původ a zpracování
Káva Kijani Kiboko je pěstována v nadmořských výškách okolo 1 700 až 2 000 metrů nad mořem, kde ideální podmínky, včetně bohaté vulkanické půdy a mírného klimatu, umožňují produkci vysoce kvalitních kávových zrn. Tyto plantáže jsou často malé rodinné farmy, které se zaměřují na ekologicky šetrné zemědělské praktiky.
Zpracování této kávy probíhá metodou mokrého zpracování (washed), což je tradiční metoda, která je oblíbená v Keni. Při tomto procesu jsou zrna oddělena od dužiny a následně fermentována a omyta, což pomáhá zvýraznit jasné, svěží chutě a komplexní aroma, které jsou typické pro keňské kávy.
My jsme zašli ve zpracování tohoto lotu ještě dále, protože cítíme obrovský potenciál v bezkofeinové kávě. Celý lot jsme po přivezení do Evropy nechali poslat na odkofeinění (dekofeinizaci) pomocí metody CO2, jež z kávy neodstraňuje její chuťové profily.
Princip metody
Superkritický CO2 se vytváří za specifických podmínek, kdy oxid uhličitý je stlačen na tlak nad 73 atm a zahřát na teplotu nad 31,1 °C. V tomto stavu se CO2 chová jako kapalina s nízkou viskozitou, která má zároveň vysokou schopnost pronikat do pevných látek, jako jsou kávová zrna. Superkritický CO2 funguje jako selektivní rozpouštědlo, které má zvláštní afinitu k molekulám kofeinu, ale zachovává ostatní organické látky zodpovědné za chuť a aroma.
Proces dekofeinizace
-
Příprava kávových zrn: Než začíná samotný proces dekofeinizace, jsou kávová zrna navlhčena vodou nebo párou. Tento krok zvyšuje jejich poréznost, což umožňuje CO2 snazší přístup ke kofeinu.
-
Aplikace superkritického CO2: Kávová zrna jsou umístěna do tlakové nádoby, kde je na ně aplikován superkritický CO2. Ten prochází zrny, absorbuje kofein a extrahuje jej, zatímco ostatní složky zůstávají nedotčeny.
-
Oddělení kofeinu: CO2 nasycený kofeinem je poté odváděn z tlakové nádoby a přiveden do separační komory, kde je tlak uvolněn. Snížením tlaku se CO2 vrací zpět do plynného stavu, což vede k oddělení kofeinu. Kofein se následně zachytí a CO2 je recyklován zpět do procesu.
-
Závěrečné kroky: Kávová zrna jsou vysušena, aby se odstranila zbytková vlhkost, a připravena k dalšímu zpracování, ať už jde o pražení nebo balení. Výsledná káva obsahuje méně než 0,1 % zbytkového kofeinu, což splňuje normy pro označení "bezkofeinová".
Výhody metody CO2
-
Šetrnost k chuti: Jednou z hlavních výhod této metody je schopnost zachovat komplexní chutě a aroma kávy, což je klíčové pro náročné konzumenty. CO2 selektivně cílí na kofein, aniž by ovlivnil jiné důležité chemické sloučeniny.
-
Ekologický a bezpečný proces: CO2 je netoxický, nehořlavý a lze jej snadno recyklovat, což činí tento proces ekologicky šetrným. Nevyužívají se zde žádná chemická rozpouštědla, což je výhodné jak z hlediska kvality, tak bezpečnosti.
-
Flexibilita použití: Tato metoda je použitelná na různé druhy kávy, včetně arabiky i robusty, a je vhodná pro velké průmyslové měřítko, stejně jako pro menší specializované produkce.
Metoda CO2 je proto jednou z nejoblíbenějších a nejuznávanějších technik dekofeinizace, která zaručuje vysokou kvalitu bezkofeinové kávy s minimální ztrátou chuťových vlastností.
Chuťový profil
Káva Kijani Kiboko se vyznačuje výjimečně čistým, svěžím a bohatým chuťovým profilem, který je charakteristický pro nejlepší keňské kávy. Na první ochutnání se projeví živá, citrusová acidita, často připomínající limetky nebo grepfruity. Tato kyselost je dokonale vyvážena středně plným tělem kávy, které nese tóny sladkých bobulí, jako jsou rybíz nebo ostružiny.
Na pozadí se objevují jemné tóny černého čaje a náznaků čokolády, což dodává kávě další vrstvu komplexity. Dozvuk je dlouhý a uspokojivý, s nádechem sladké šťavnatosti a jemného koření, což z této kávy činí ideální volbu pro ty, kteří hledají zážitek plný chutí.
![Papírový kelímek bílý Ø80mm 330ml `ML: 0,3L/10oz` [10 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/22004_papirovy-kelimek-bily-80mm-330ml--ml--0-3l-10oz-10-ks.jpg?68389cd9
)
![Papírový kelímek kraft Ø80mm 330ml `ML: 0,3L/10oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21950_papirovy-kelimek-kraft-80mm-330ml--ml--0-3l-10oz-50-ks.jpg?68389cd7
)
![Papírový kelímek kraft Ø90mm 510ml `XL: 0,4L/16oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21956_papirovy-kelimek-kraft-90mm-510ml--xl--0-4l-16oz-50-ks.jpg?68389cd8
)
![Papírový kelímek Karo Ø80mm 280ml `M: 0,2L/8oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/22010_papirovy-kelimek-karo-80mm-280ml--m--0-2l-8oz-50-ks.jpg?68389cd9
)

![Papírový kelímek bílý Ø90mm 510ml `XL: 0,4L/16oz` [10 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/22007_papirovy-kelimek-bily-90mm-510ml--xl--0-4l-16oz-10-ks.jpg?68389cd9
)
![Papírový kelímek Sněhulák Ø80mm 280ml `M: 0,2L/8oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21884_papirovy-kelimek-snehulak-80mm-280ml--m--0-2l-8oz-50-ks.jpg?68389cd5
)
![Papírový kelímek bílý Ø62mm 110ml `XS: 0,08L/4oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21887_papirovy-kelimek-bily-62mm-110ml--xs--0-08l-4oz-50-ks.jpg?68389cd5
)
![Víčko (rPET) s křížovým otvorem pro kelimek Ø80mm [100 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21908_vicko--rpet--s-krizovym-otvorem-pro-kelimek-80mm--100-ks.jpg?68389cd6
)
![Papírový kelímek bílý Ø90mm 420ml `L: 0,3L/12oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21899_papirovy-kelimek-bily-90mm-420ml--l--0-3l-12oz-50-ks.jpg?68389cd6
)
![Papírový kelímek bílý Ø90mm 510ml `XL: 0,4L/16oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21902_papirovy-kelimek-bily-90mm-510ml--xl--0-4l-16oz-50-ks.jpg?68389cd6
)
![Papírový kelímek Karo Ø73mm 200ml `S: 0,18L/7oz` [50 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/21986_papirovy-kelimek-karo-73mm-200ml--s--0-18l-7oz-50-ks.jpg?68389cd8
)
![Papírový kelímek bílý Ø80mm 280ml `M: 0,2L/8oz` [10 ks]](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.konshop.cz/user/shop/detail/22001_papirovy-kelimek-bily-80mm-280ml--m--0-2l-8oz-10-ks.jpg?68389cd9
)